13 Nisan 2012

Kuru Patlıcan ve Biber Dolması...

SOFRAMIZDA KAHRAMANMARAŞ ESİNTİLERİ:)
Geçen hafta içi çok kıymetli misafirlerim vardı.Ablacığım ve yeğenlerim geldi.Bu hafta gezdik gezdik gezdik:)O kadar çok gezdik ki evde kahvaltı masası bile hazırlayamadık.Gerçi havalar kötüydü kapalı yerleri gezmek zorunda kaldık ama olsun onlarla olmak çok güzeldi.İki çocukla gezmek biraz yorucuydu.Aralarında yaş farkı çok olduğu için istekleri de farklı oluyor.Bizim ufaklık daha konuşamasa da bize gayet iyi yönlendiriyor:)Gittiler ev sessizleşti çok alışmışız biz ama:(Neyse en kısa zamanda gelecekler inşallah.Bu hafta hiçbir şey yapamadığım için daha önce yaptığım dolma tarifini paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 5 tane kuru biber
  • 5 tane kuru patlıcan
  • 10 kaşık pirinç
  • 2-3 kuru soğan
  • 2-3 domates
  • 3 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Yağ
  • Biber salçası
  • Tuz,karabiber,pul biber
  • Kahramanmaraş ekşisi
Yapılışı:
  • Kuru biberleri ve kuru patlıcanları ayrı tencerelere koyun.Üzerilerine sıcak su koyun ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  • Soğanları ve sarımsakları küçük küçük doğrayın.
  • Domatesleri soyun ve doğrayın.
  • Yağ koyduğunuz küçük bir tencereyi ocağa koyun.Çok az ısıttığımız yağın içine soğan, sarımsakları koyun ve kavurun.
  • Yıkadığınız pirinçleri ilave edip kavurmaya devam edin.Hemen ardından salçayı ilave edin.
  • Biraz kavurduktan sonra domatesleri koyun.Tuzunu ve baharatlarını koyun.Küçük bir çay bardağı sıcak su ekleyip az bir şey pişirin ve altını kapatın.Harç çok pişirilmeyecek.
  • Harcın altını kapattıktan sonra ufak ufak doğradığımız maydanozları ekleyin ve karıştırın.
  • Haşlanıp yumuşayan biber ve patlıcanları bir parmak eni kadar boşluk bırakarak dolduruyoruz.Ağzına kadar doldurursak pişerken pirinçler taşar.
  • Doldurup tencereye dizdiğimiz biber ve patlıcanların üzerine bir kaşık zeytinyağı,bir kaşık Maraş ekşisi gezdirin ve bir tatlı kaşığı tuz koyun.
  • Tencerenize uygun bir tabağı ters çevirip dolmaların üzerine koyun ve tabağa kadar sıcak su ilave edin.
  • Kısık ateşte pirinçler iyice pişince altını kapatın.Pişme derecesi damak tadınızı da bağlı aslında.






2 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım. Gerçekten süper bir lezzeti var. sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederim canim.umarim birlikte yeriz birgun:))

    YanıtlaSil